
 

 

042-99213196 

To 

The Accounts Officer, 
Office of the 

No. FD-SR-111-4-390/2014 

GOVERNMENT OF THE PUNJAB 
FINANCE DEPARTMENT 

Dated Lahore, the April, 2016 

'"'~ 
Accountant General, Punjab, 
Lahore. 

SUBJECT:FAMIL Y PENSION TO THE WIDOW DAUGHTER. 

Please refer to your letter No.Pension.l(Coord)8518 Dated 

Q2nd November, 2015 on the subject noted above. 

2. It is informed that earlier letter of your office bearing 

No.Pension.l(Coord)CD-2518-20 dated 23.09.2014 was responded vide 

this Department's letter of even number dated 10.12.2014 (copy 

enclosed). 

3. As regard further issues, the case has been examined and 

it is decided as follows:-

Queries of A.G. Office 

(i) If one pensioner left behind 
more than one 
widow/divorced daughters 
how pension will be 
distributed among them. 

(ii) If one widow/divorced 
daughter is in receipt of 
ens ion and another 

Reply by Finance Department 

If one pensioner left behind 
more than one 
widow/divorced daughters, 
the pension will be paid to 
widow daughter in terms of 
Rule 4.10(iii} of The Punjab 
Civil Services Pension Rules. 

No. 



 

 

daughter becomes 
widow/divorced, will she be 
entitled to share the 
pension being drawn by 
her widow/divorced sister? 

(iii) Will all 
unmarried/divorced/widow 
daughter of pensioner be 
entitled family (even if they 
become widow/divorced)? If 
so with what ratio pension 
be divided among them. 

(iv) If the pensioner had a family 
at the time of 
retiremenUdeath as defined 
in rule 4. 7 of pension rules 
but subsequently all family 
members are not eligible 
for family pension will 
unmarried sister be entitled 
pension who is a family 
member in the light of Rule 
4.8-d(2). 

(v) If a pensioner leaves family 
members as defined in rule 
4. 7 and with the passage of 
time all family members 
become unentitled for 
pension, will family 
members as defined in rule 
4.8-d be entitled for family 
pension? 

No. In such scenario, only 
un-married daughters in 
terms of Rule 4.10(2)(A)(ii) of 
The Punjab Civil Services 
Pension Rules would be 
entitled to family pension on 
equation basis. 

Yes. 

The Family pension will only 
be admissible to those who 
are mentioned in Rule 4.10 
of Pension Rules. The 
"family" shown . under Rule 
4.7 and 4.8(d),.Of The Punjab 
Civil Services Pension Rules 
is restricted to "gratuity" only. 

(MUHAMMAD SHARIF NADEEM) 
SECTION OFFICER (SR-111) 
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